فهرست مطالب

نشریه کودکان استثنایی
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیه غلامی*، حامد صبوری، شراره شمشاد، سارا ندیمی صفحات 5-16
    هدف

    لکنت زبان اختلالی است که بر روی صحبت کردن یا روانی کلام تاثیر می گذارد. لکنت زبان در دوران کودکی شروع می شود و در روابط اجتماعی فرد و عزت نفسش تاثیر منفی می گذارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر مداخله ایی بازی درمانی عروسکی بر احساس کهتری دانش آموزان دارای لکنت زبان در شهر ساری بود.

    روش

    این پژوهش در چارچوب روش پژوهش این مطالعه شبه آزمایشی با ساختار طرح تک آزمودنی با استفاده از طرح خطوط پایه چندگانه پلکانی است. گروه نمونه به روش دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها سه پسر و یک دختردارای لکنت همراه با احساس کهتری بودند. ابزار سنجش بهبود (یا کاهش) احساس کهتری، پرسشنامه احساس کهتری بود. این پرسشنامه در سه مرحله خط پایه (4 مرتبه)، خط مداخله (8 مرتبه) و خط پیگیری (3 مرتبه) توسط آزمودنی ها تکمیل گردید.

    یافته ها

    برای تجزیه و تحلیل داده ها از بازبینی دیداری نمودارها (فراز و فرود متغیر وابسته)، شاخص های درصد بهبودی، درصد کاهش نمرات، تغییر پذیری و اندازه اثر استفاده شد. بازبینی دیداری، نمودارها، شاخص های تغییر روند، شیب و اندازه اثر بیانگر کاهش احساس کهتری دانش آموزان دارای لکنت بود.

    نتیجه گیری

    مداخله بازی درمانی عروسکی می تواند به کاهش احساس کهتری دانش آموزانی که دارای لکنت زبان هستند موثر واقع شود و به عنوان یک راهبرد موثر و مطلوب در این زمینه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: احساس کهتری، بازی درمانی عروسکی، تک آزمودنی، لکنت زبان
  • شهرام مشهدی زاده*، بیتا هاشمی، لیلا محمدی صفحات 17-30
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی یادگیری مبتنی بر آموزش مغز بر مهارت حل مسئله و حافظه فعال دیداری _ فضایی پسران پیش دبستانی با نارسایی ویژه در یادگیری شهر اصفهان انجام شد.

    روش

     روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام نوآموزان پسر پیش دبستانی در سال تحصیلی 97-98 بود که 30 کودک به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای دومرحله ای انتخاب و سپس به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (هر گروه 15نفر) . گروه آزمایش تحت 32 جلسه 45 دقیقه ای آموزش مبتنی بر مغز جنسن (2000)، کاین و همکاران (2005) و اسپرنگر (2010) قرار گرفت، در حالی که گروه کنترل تحت هیچ مداخله ای قرار نگرفت. برای ارزیابی از آزمون برج لندن، آزمون حافظه فعال دیداری - فضایی کروسی، مقیاس هوش وکسلر کودکان و فهرست وارسی تشخیص کودکان با نارسایی ویژه در یادگیری استفاده شد. داده ها با روش واریانس مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که یادگیری مبتنی بر آموزش مغز بر مهارت حل مسئله و حافظه فعال دیداری - فضایی به ترتیب 27 درصد و 31 درصد واریانس تغییرات را تبیین می کند(0.05>p).

    نتیجه گیری

    یادگیری براساس فعالیت مغز به دلیل تاکید بر فعالیت مشترک نیمکره های مغزی، رویکردی مثبت و موثر در بهبود عملکرد نوآموزان مبتلا به نارسایی ویژه در یادگیری  بوده است. بنابراین می تواند به عنوان روشی غالب در آموزش پیش دبستانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: یادگیری مبتنی برآموزش مغز، حل مساله، حافظه فعال دیداری، فضایی، نارسایی ویژه در یادگیری
  • طیبه اسکندری*، شعله امیری، حسینعلی مهرابی صفحات 31-42

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آموزش ذهن خوانی بر کاهش علایم نارسایی توجه-بیش فعالی کودکان 10-8 ساله شهر اصفهان با طرح پژوهشی نیمه تجربی، همراه با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه ی کودکان پسر مبتلا به اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی در حال تحصیل در مدارس پسرانه ابتدایی شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-99 بود که پس از مصاحبه با معلمان مدارس (تعداد 5 مدرسه) کودکانی که از نظر معلم مشکلات بیش فعالی و نارسایی توجه داشتند شناسایی شدند که 100 دانش آموز بودند، سپس با اجرای چک لیست علایم مرضی کودکان (CSI-4) توسط معلمان، تعداد 46 دانش آموز (از بین 100 نفر) انتخاب شدند، پس از آن با استفاده از آزمون تکالیف باور غلط، 20 نفر از دانش آموزان که نمره ی ذهن خوانی کمتر از متوسط کسب کردند به طور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. سپس بر روی گروه آزمایش 10 جلسه40 دقیقه ای آموزش ذهن خوانی اجرا گردید. در نهایت با احتساب ریزش آماری، 14 دانش آموز (در هر گروه 7 نفر) در پژوهش باقی ماندند. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار spss-24 به روش تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل گردید. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش ذهن خوانی باعث کاهش علایم بیش فعالی و نارسایی توجه و بهبود ذهن خوانی در کودکان دارای اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی شده است (05/0p<). در نتیجه آموزش ذهن خوانی به عنوان یکی از زیر مجموعه های نظریه ی شناخت اجتماعی در بهبود علایم نارسایی توجه، بیش فعالی و توانایی ذهن خوانی در کودکان کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی، ذهن خوانی، شناخت اجتماعی
  • فرح مملکت دوست*، رضا پاشا، سعید بختیارپور، مرضیه طالب زاده شوشتری صفحات 43-54
    هدف

    دانش آموزان با اختلال یادگیری ریاضی به علت کژکارکردهای شناختی و رفتاری، نقص هایی در جهت یابی و پردازش دیداری- فضایی دارند که به ضعف در ادراک روابط فضایی و مهارت های پایه ای محاسبات منجر می شود. هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی آموزش های شناختی رفتاری و ادراک حرکتی بر اختلال ریاضی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری شهر تهران بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری عبارت بود از دانش آموزان 9 تا 12 ساله دارای اختلال یادگیری شهر تهران که از بین آنها تعداد 45 دانش آموز به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل(هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه اختلال ریاضی آزمون کی مت (1988) استفاده شد. گروه های آزمایشی تحت آموزش شناختی رفتاری(10 جلسه 60 دقیقه ای) و آموزش ادراک حرکتی(8 جلسه 25 دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، هر دو آموزش های شناختی رفتاری و ادراک حرکتی بر کاهش اختلال ریاضی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری اثربخش بودند(0.01p<) و بین اثربخشی آموزش های شناختی رفتاری و ادراک حرکتی بر کاهش اختلال ریاضی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری، تفاوت معنی داری وجود نداشت(0.05p>) و این نتیجه تا مرحله پیگری تدوام داشت.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت، از آموزش های شناختی رفتاری و ادراک حرکتی در جهت کاهش اختلال ریاضی در دانش آموزان بهره برد.

    کلیدواژگان: اختلال ریاضی، آموزش شناختی رفتاری و آموزش ادراک حرکتی
  • کامبیز کامکاری*، بیتا نصرالهی، پرویز شریفی درآمدی، مریم معمارپور صفحات 55-66

    در این تحقیق به «روایی تشخیصی نسخه پنجم مقیاسهای هوشی وکسلر کودکان در کودکان با اختلال کمتوانی ذهنی شهرستان اسلامشهر» پرداخته شده و هدف اصلی پژوهش به بررسی روایی تشخیصی با تاکید بر دو روش نمودار نقاط پراکنش و فاصله اطمینان در کودکان با کمتوانی ذهنی شهرستان اسلامشهر معطوف است؛ جامعه آماری تحقیق حاضر را تمامی کودکان با اختلال کمتوانی ذهنی شهرستان اسلامشهر تشکیل میدهند که در مراکز کم توانی ذهنی اسلامشهر، رباط کریم و واوان مستقر میباشند، تشکیل میدهند که تعداد 30 نفر از بین مراکز مذکور)از هر مرکز 10 نفر(با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند در دسترس، به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در تحقیق حاضر، نسخه پنجم مقیاسهای هوش وکسلر کودکان (2015) میباشد. در راستای پاسخگویی به سوالات تحقیق، با تاکید بر دو نوع روش روایی تشخیصی، از مقایسه تفاوت تجربی و تفاوت نظری (برای روش نمودار نقاط پراکنش(و t تک گروهی)برای روش فاصله اطمینان) استفاده شده و یافته های تحقیق نشان داد که تمامی آزمونهای مرتبط با مقیاسهای پنجگانه هوش وکسلر دارای روایی تشخیصی بوده و میتوانند کودکان با اختلال کمتوانی ذهنی شهرستان اسلامشهر را از کودکان هنجاری تشخیص دهند.

    کلیدواژگان: روایی تشخیصی، نسخه پنجم مقیاس های هوشی وکسلر، کودکان، کم توانی ذهنی
  • امیر امین یزدی*، الهه سیدکابلی، حسین کارشکی صفحات 67-78
    هدف

    سبک تربیتی والدین نقش بسزایی در کاهش مشکلات روان شناختی و حتی روان پزشکی دارد و تشخیص و درمان این مشکلات در سنین پایین  می تواند تا حد زیادی منجر به کاهش این اختلالات گردد ؛ بنابراین پژوهش حاضر باهدف اثربخشی برنامه آموزش والدین بر اساس مدل تحولی تفاوت های فردی مبتنی بر ارتباط، بر کاهش مشکلات توجه/ بیش فعالی کودکان پیش دبستانی با نشانه های اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی، انجام شد.

    روش

    روش پژوهش از نوع تحقیقات شبه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مادران دارای کودک پسر 4 تا 6 ساله با نشانه های نارسایی توجه/ بیش فعالی در شهر سرخس بود. بدین منظور 30 مادر کودک پسر 4 تا 6 ساله با نشانه های نارسایی توجه/ بیش فعالی به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور ارزیابی نشانه ها از مقیاس درجه بندی کانرز دو فرم (والد و معلم) و مصاحبه بالینی استفاده شد. و برای ارزیابی هوش آن ها از نسخه سوم آزمون هوش وکسلرکودکان استفاده شد. سپس مادران به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس نشان داد که برنامه آموزش والدین با تکیه  بر مدل تحولی تفاوت های فردی مبتنی بر ارتباط، باعث کاهش مشکلات توجه/ بیش فعالی در کودکان پسر پیش دبستانی با نشانه های اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی می شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها پیشنهاد می شود از این مدل تحولی به عنوان مدلی جامع و همه جانبه در درمان مشکلات گوناگون هیجانی و رفتاری استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش والدین، رویکرد تحولی تفاوت های فردی مبتنی بر ارتباط، اختلال نارسایی توجه، بیش-فعالی، کودک پیش دبستانی
  • زهرا شعبانی*، مینو قنبری پناه، مریم ابوالقاسمی صفحات 79-92
    هدف

    هدف مطالعه حاضر، مقایسه باورهای فراشناخت، راهبردهای کنترل فکر و سبک های اسنادی دانش آموزان استعداد درخشان و عادی است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش، شامل دانش آموزان استعدادهای درخشان و عادی مقطع متوسطه مدارس شهر دامغان (3000 نفر) بود. که از این جامعه تعداد 300 نفر از دانش آموزان استعدادهای درخشان و عادی کلیه پایه های دوره متوسطه چهار مدرسه شهر دامغان به عنوان نمونه و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه های سبک های اسنادی (سلیگمن و همکاران،1979)، کنترل فکر (ولز و دیویس،1994) و باورهای فراشناختی(کارنزایت و هاتونوولز،1997) استفاده شد. روش تجزیه و تحلیل داده ها: تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از آزمون t مستقل و تحلیل واریانس با نرم افزار SPSS-20 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین دانش آموزان استعداد درخشان و عادی از لحاظ راهبردهای فراشناخت، کنترل فکر و برخی از سبک های اسنادی تفاوت معنی داری وجود دارد. باورهای فراشناخت و راهبردهای کنترل فکر دانش آموزان تیزهوش قوی تر از دانش آموزان عادی می باشد. ولی سبک های اسنادی دانش آموزان عادی بیشتر از دانش آموزان استعداد درخشان است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به مزایای باورهای شناختی و پیامدهای سبک های اسنادی نادرست در دانش آموزان پیشنهاد می شود که آموزش و تقویت این مهارتها در دانش آموزان تیزهوش و عادی توسط معلمان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناخت، کنترل فکر، سبک های اسناد، تیزهوش
  • قدیر قدیری علمداری، حسین بیگدلی*، رضا حسین پور صفحات 93-101

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش راهبردهای فراشناختی بر اختلال کم توجهی و اختلال یادگیری در هنرجویان هنرستان های پسرانه شهر رودهن در سال تحصیلی 98-97 انجام شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل همه هنرجویان هنرستان های پسرانه شهید چمران و آیت الله رفسنجانی در سال تحصیلی 98-97 در شهر رودهن بود که از بین آنها 30 نفر با نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایگزین شدند (n1=n2=15). ابزار پژوهش شامل پرسشنامه  d2 جهت ارزیابی مشکلات کم توجهی و پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو توسط ویلکات و همکاران(CLDQ) بود. گروه آزمایش تحت آموزش راهبردهای فراشناختی قرار گرفتند اما گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکرد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند. آموزش راهبردهای فراشناختی بر  کاهش کم توجهی(001/0P<) و کاهش اختلال یادگیری(001/0P=) گروه آزمودنی به طور معناداری موثر بود. براساس یافته های حاصل پیشنهاد می شود، مشاوران و درمانگران برای کاهش مشکلات کم توجهی و یادگیری هنرجویان، از تکنیک های آموزش راهبردهای فراشناختی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش راهبردهای فراشناختی، کم توجهی، اختلال یادگیری
  • رحیم مرادی* صفحات 103-112

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های اجتماعی با روش چندرسانه ای بر رفتارسازشی دانش آموزان کم توان ذهنی انجام شد. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه است. جامعه ی آماری شامل همه ی دانش آموزان کم توان ذهنی پایه هشتم دوره متوسطه اول شهر تهران بود که 40 نفر از آن ها انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای دهی شدند. گروه آزمایش طی هشت جلسه 45 دقیقه ای (هفته ای یک جلسه) با استفاده از نرم افزار چندرسانه ای محقق ساخته  آموزش دیدند ولی به گروه گواه آموزشی ارایه نشد. ابزار جمع آوری داده ها، مقیاس رفتار سازشی وایلند و برنامه چندرسانه ای آموزشی محقق ساخته بود. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد. نتایج نشان داد که میانگین رفتار سازشی گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از گروه گواه بود (001/0 >P).  همچنین نمرات رفتار سازشی گروه آزمایش در مهارت های ارتباطی، مهارت اجتماعی و مهارت زندگی معنادار بود (001/0 >P)، ولی در مهارت حرکتی معنادار نبود. نتیجه این که برنامه آموزش مهارت های اجتماعی به روش چندرسانه ای باعث بهبود رفتار سازشی، مهارت ارتباطی، مهارت اجتماعی و مهارت زندگی دانش آموزان کم توان شد. بنابراین برنامه ریزی برای ارایه آموزش از طریق چندرسانه ای به این دانش آموزان اهمیت ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، چندرسانه ای آموزشی، سازگاری اجتماعی، کم توان ذهنی
  • مهدیه رحمانیان، محمد اورکی، نرگس امینی شیرازی*، محمدرضا فرزانه صفحات 113-126
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی موسیقی درمانی فعال و بازی درمانی بر مهارت اجتماعی و تماس چشمی پسران 6 تا 12 ساله مبتلا به اختلال اتیسم سطح 2 از مراکز توانبخشی شهر تهران انجام شد.

    روش

    میزان تماس چشمی این کودکان با استفاده از دستگاه ردیاب چشمی، و مهارت اجتماعی آنها به وسیله مقیاس درجه بندی مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (SSRS) اندازه گیری شد. نمونه ها به صورت تصادفی ساده به سه گروه موسیقی درمانی (M)، بازی درمانی (P) و گروه کنترل(C) تقسیم شدند. برای گروه M، 12 جلسه مداخله موسیقی درمانی فعال و برای گروه P به همان تعداد جلسه بازی درمانی انجام شد. برای گروه C فقط جلسات آموزشی رایج مراکز انجام شد و سپس میزان تماس چشمی و مهارت اجتماعی هر سه گروه مجددا اندازه گیری شد.

    یافته ها

    مقایسه تماس چشمی و مهارت اجتماعی سه گروه پس از انجام مداخلات، با استفاده از آزمون ANCOVA در نرم افزار SPSS 23 نشان داد که تفاوت معنی داری میان نتایج سه گروه هم در تماس چشمی و هم مهارت اجتماعی حاصل شده است) 05/0 (p<. آزمون تعقیبی توکی، بهبود معناداری در تماس چشمی در گروه موسیقی نشان داد اما در گروه بازی و کنترل تغییر یدیده نشد. همچنین بهبود معناداری در میزان مهارت های اجتماعی گروه موسیقی و بازی مشاهده اما در گروه کنترل تغییری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های حاصل از پژوهش می توان نتیجه گرفت که موسیقی درمانی هم بر بهبود تماس چشمی و هم مهارت های اجتماعی موثر است اما بازی درمانی فقط بر بهبود مهارت اجتماعی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: اتیسم، تماس چشمی، مهارت اجتماعی، موسیقی درمانی، بازی درمانی، دستگاه ردیاب چشمی
|
  • Somayeh Gholami*, Hamed Sabouri, Sharareh Shemshad, Sasa Nadimi Pages 5-16
    Objective

    Stuttering is a disorder that affects speech or speech. Stuttering begins in childhood and negatively affects a personchr('39')s social relationships and self-esteem. The purpose of the present study was to the intervention effect of puppet play therapy on the inferiority of students with stuttering in Sari.

    Method

    This research is in the framework of a quasi-experimental research method with a single-subject design structure using a multi-step baseline design. The sample group was selected by convenience sampling method. The subjects had three boys and a girl who stuttered with a feeling of inferiority. The tool for measuring the improvement (or reduction) of feeling inferior was the feeling of inferiority questionnaire. This questionnaire was completed by the subjects in three stages of baseline, intervention and follow-up.

    Results

    To analyze the data, visual review of graphs (ups and downs of the dependent variable), indicators of recovery percentage, reduction percentage of scores, variability and effect size were used. Visual review, charts, trend change indicators, gradient, and effect size indicated a decrease in stuttering studentschr('39') inferiority.

    Conclusion

    Puppet play therapy intervention can be effective in reducing the feeling of inferiority of students who have stuttering and can be used as an effective and desirable strategy in this field.

    Keywords: Puppet play Therapy, inferiority feeling, Stuttering Language, single subject study
  • Shahram Mashhadizadeh*, Bita Hashemi, Leila Mohammadi Pages 17-30
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of brain-based learning on problem-solving skills and visual-spatial working memory in preschool boys with specific learning disabilities in Isfahan City.

    Method

    The research method was quasi-experimental with two groups of experimental and control, pre-test, post-test and follow-up. The statistical population consisted of all 6-year-old pre-school boy students in Isfahan in the academic year of 2018-2019. Accordingly, 30 children were selected through a two-stage cluster random sampling from the statistical population. Then  they were assigned to experimental and control groups. The experimental group underwent 32 sessions of 45-minute brain-based training developed by Jensen (2000), Cain et al. (2005), and Springer (2010), while the control group did not receive any intervention. For evalution, the Tower of London Test, the Corsi Visual-Spatial Working Memory Test, the Wechsler Intelligence Scale for Children, and the Child Diagnosis Checklist for specific learning disabilities were used. The repeated measures analysis of variance was used for data analysis.

    Finding

    The results showed that brain training in problem-solving skills and visual-spatial working memory explained 27 and 31% of variance, respectively (P<0.05).

    Conclution

    Learning based on focusing on brain activity, because of the emphasis on brain hemispheric activity,  is a positive and effective approach to improving the performance of learners with specific learning disabilities, so it can be used as dominant approach in pre-school education.

    Keywords: Brain -based learning, Problem Solving, Spatial-Visual Working Memory, specific learning disabilities
  • Tayebeh ESKANDARI*, SHOLEH AMIRI, HOSSEINALI MEHRABI Pages 31-42

    The aim of this study was to investigate the effect of mind reading training on reducing the symptoms of attention-deficit / hyperactivity disorder in children aged 8-10 years in Isfahan with a quasi-experimental research design with pre-test and post-test with control group.The statistical population included all male children with attention deficit hyperactivity disorder studying in boys' primary schools in Isfahan in the academic year of 2019  that After interviewing the teachers of the schools (5 schools), the children who noticed hyperactivity and insufficiency problems from the teacher's point of view were identified as 100 students, then 46 students performed the checklist of children's symptoms (CSI-4) by the teachers. (Out of 100 people) were selected, then using the misconception test, 20 students who scored below average reading score were randomly assigned to the experimental and control groups. Then, 10 sessions of 40 minutes of mind reading training were performed on the experimental group. Finally, including the statistical drop, 14 students (7 in each group) remained in the study. The obtained data were analyzed using SPSS-24 software by analysis of covariance. The results of analysis of covariance showed that mind reading training reduced the symptoms of hyperactivity and attention deficit and improved mind reading in children with attention deficit-hyperactivity disorder (p <0.05), As a result, mind reading training is used as one of the subsets of social cognition theory in improving the symptoms of attention deficit, hyperactivity and mind reading ability in children.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Mind Reading, Social Cognition
  • Farah Mamlekatdoust*, Reza Pash, Saeed Bakhtear Pour, Marzieh Talebzade Shoshtari Pages 43-54
    Objective

    Students with mathematics learning disability, because cognitive-behavioral dysfunctions, have defects in orientation and visual-spatial processing, which leads to defect in perception the spatial relationships and basic skills of mathematics. The purpose of this study was to the comparison of the effectiveness of cognitive-behavioral training and motor perception on math disorder in students with learning disabilities of Tehran.

    Method

    This semi-experimental study was conducted with a pretest, posttest and follow-up design with control group. The statistical population was all the students (aged 9-12 years) having with learning disabilities of Tehran, of which 45 subjects were selected and randomly assigned into three groups of cognitive-behavioral training and motor perception and control (each 15 person). To collect data questionnaires such as Math disorder of K Matt Test (1988) were used. The experimental groups underwent individual Cognitive-Behavioral Training (10 sessions 60 minutes) and Motor perception (8 sessions 25 minutes), but the control group received no training. Data were analysed using covariance analysis.

    Results

    The results showed that both cognitive-behavioral training and motor perception were effective to increasing math disorder in students with learning disabilities (p<0/01) and the results showed that there was no significant difference between the effectiveness of cognitive-behavioral training and motor perception on decrease math disorder in students with learning disabilities (p>0/05) & this result continued to follow.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that cognitive-behavioral training and motor perception are used to decrease Math disorder in students.

    Keywords: Cognitive-behavioral training, perceptual-motor training, math disorder
  • Kambiz Kamkari*, Bita Nasroalhi, Parviz Sharifidaramadi, Maryam Memarpoor Pages 55-66

    In this study, »Diagnostic validity of the fifth version of Wechsler IQ scales in children with children with disabilities Of Aslamshahr city "has been studied and the main purpose of this research is to investigate diagnostic validity with emphasis on two methods of point diagrams. Distribution and confidence interval in children with mental disabilities in Aslamshahr city; The statistical population of the present study All children with mental disabilities form the city of Aslamshahr, which is located in the centers of mental disability in Aslamshahr, Robat Karim and Wawan are located, making up 30 people from the mentioned centers (10 people from each center) using the method Available purposive sampling was selected as the sample.

    Keywords: Diagnostic validity, Fifth edition of Wechsler intelligence scales for children, children, mental retardation
  • Pages 67-78
    Objective

    Parenting style has a great role in reducing psychological and even psychiatric problems, and diagnosing and treating these problems at an early age can greatly reduce these disorders. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of a parent Training Program Based on Integrative Developmental model on reducing Attention-deficit hyperactivity disorder Problems in Preschool Children.

    Method

    The research method was quasi-experimental research with pre-test, post-test and follow up with control group. The statistical population of the study included all mothers with children aged 4 to 6 years with symptoms of attention deficit / hyperactivity disorder in Sarakhs. For this purpose, 30 mothers of 4 to 6 year old boys with symptoms of attention deficit / hyperactivity disorder were selected by available sampling method. In order to evaluate the symptoms, the Connerchr('39')s two-form grading scale (parent and teacher) and clinical interview and to assess their intelligence, the third version of the Wechsler Childrenchr('39')s Intelligence Test were used. Then, the subjects were randomly assigned into two experimental and control groups.

    Results

    Data analysis using covariance analysis showed that parental education program based on integrated human developmental model reduces attention/hyperactivity problems in preschool children with ADHD symptoms.

    Conclusion

    Based on the findings, it is suggested that this DIR model be used as a comprehensive and comprehensive model in the treatment of various emotional and behavioral problems.

    Keywords: Parent Training, Developmental Individual-Difference Relationship-based Model, Attention deficit, Hyperactivity Disorder, Preschool Children
  • Zahra Shabani*, Minoo Ghanbari Panah, Maryam Abolghasemi Pages 79-92
    Objective

    The aim of this study was to compare metacognitive beliefs, thought control strategies and attributional styles of gifted and ordinary students.

    Method

    The statistical population of the study included gifted and ordinary high school students in Damghan (3000 people). From this community, 300 talented and ordinary students of all secondary schools in four schools of Damghan were selected as a sample by cluster random sampling. To collect the research data, questionnaires of attributional styles (Seligman et al., 1979), thought control (Wells and Davis, 1994) and metacognitive beliefs (Carnesite and Huttonwalls, 1997) were used. Data analysis was performed using independent t-test and analysis of variance with SPSS-20 software.

    Results

    Findings showed that there is a significant difference between gifted and ordinary students in terms of metacognition strategies, thought control and some attributional styles. Metacognitive beliefs and thought control strategies of gifted students are stronger than normal students. But the writing styles of ordinary students are greater than those of gifted students.

    Conclusion

    Due to the benefits of cognitive beliefs and the consequences of incorrect attribution styles in students, it is suggested that teachers teach and strengthen these skills in gifted and ordinary students.

    Keywords: metacognitive beliefs, mind control, document styles, cleverness
  • Ghadir Ghadiri Alamdari, Hossein Bigdeli*, Reza Hosseinpour Pages 93-101

    The aim of this study was to determine the efficacy of metacognitive strategies training on attention deficit disorder and learning disorder in the students of Roodehen male vocational schools in the academic year 97-98. The research method was quasi-experimental with pre-test design, post-test with control group. The statistical population included all students of Shahid Chamran and Ayatollah Rafsanjani maleschr('39') vocational schools in the academic year of 97-98 in the city of Roodehen, from which 30 people were selected by available sampling and then randomly assigned to experimental and control groups (n1=n2=15). The research instruments included the d2 questionnaire to assess attention deficit problems and the Colorado Learning Problems Questionnaire by Wilcott et al. (CLDQ). The experimental group underwent metacognitive strategies training but the control group did not receive any trainings. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance. Metacognitive strategies training was significantly effective on reducing inattention (P <0.001) and reducing learning disability (P = 0.001) in the experimental group. Based on the findings, it is suggested that counselors and therapists use metacognitive strategies training techniques to reduce studentschr('39') attention deficit and learning problems.

    Keywords: Metacognitive strategies training, Attention Deficit, Learning Disorder
  • Rahim Moradi* Pages 103-112

    The purpose of this study effectiveness of social skills instruction by method of multimedia instructional on the rate of social compatibility mental disable male Students in Eighth grade of secondary school And the application of the quasi-experimental method was pre-test - post-test control group. To this purpose 40 male students Mentally retarded in the eighth grade of junior high school of Tehran were selected using random sampling, Using a pre-test and post-test quasi-experimental design with experimental and control groups were measured. The experimental group of eight 45-minute sessions (one session per week) using multimedia software ​​by researchers-made trained, but training was not provided to the control group. Collection tools of date, adaptive behavior Scale was researcher-made Vaylnd and educational multimedia applications. Data obtained were analyzed using multivariate analysis of multivariate covariance. The results showed that the experimental group was significantly greater mean Adaptive Behavior than the control group (p>0/001). As well as Adaptive Behavior of the experimental group scores in communication skills, social skills and life skills were significant (p>0/001) but not significant in motor skills. The result is that social skills training program using multimedia to improve Adaptive Behavior, communication skills, social skills and life skills students were mentally retarded. So planning to provide training to the students through the multimedia is particularly important.

    Keywords: Multimedia Instructional, Social adjustment, Mentally Disable
  • Mahdieh Rahmanian, Mohammad Oraki, Narges Amini Shirazi*, Mohammadreza Farzaneh Pages 113-126
    Objective

    The aim of this study was to compare the efficacy of active music therapy and play therapy on social skills and eye contact in 6-12 year old boys with autism level 2 in Tehran rehabilitation centers.

    Method

    The eye contact rate of these children was measured using an eye tracker, and their social skills were measured by the Gershom & Elliot Social Skills Scale (SSRS). Samples were randomly divided into three groups: music therapy (M), play therapy (P) and control group (C). For group M, there were 12 sessions of active music therapy intervention and for group P the same number of play therapy sessions. For group C, only educational training sessions were held in the centers, and then eye contact and social skills of all three groups were re-measured.

    Results

    Comparison of eye contact and social skills of the three groups after the intervention, using ANCOVA test in SPSS 23 software, showed a significant difference between the results of the three groups in both eye contact and social skills (p<0/05). Tukey post hoc test showed significant improvement in eye contact in music group but no change in game and control group. No significant improvement was observed in social skills of music group and observation group but no change in control group.

    Conclusion

    Based on findings it can be concluded that music therapy is effective in improving both eye contact and social skills, but playing therapy only affects social skill improvement

    Keywords: Autism, Music therapy, Play therapy, Eye contact, Social skills